Uitgeverij René de Milliano
€14,50 BESTELNUMMER #618
Paperback 128 pp, 168 x 245 mm.
Serge Markx
Van Cohen tot Wiegel, een eeuw Amsterdam
In dit boek zijn 23 prominenten aan het woord: politici, kunstenaars, trendsetters, opiniemakers, journalisten. Niet altijd in Amsterdam geboren, niet altijd in Amsterdam gebleven, maar allemaal met Amsterdam in het hart. Deze bundeling van interviews die Serge Markx maakte voor de Westkrant en Ons Amsterdam voert ruim tien jaar terug in de tijd en bijna honderd jaar in het collectieve geheugen.

De interviews zijn gehouden in een periode van ruim tien jaar waarin het geloof in de multiculturele samenleving afkalfde en omsloeg in bezorgheid om de open samen-leving. Een decennium van conflict, waarbij een nieuw evenwicht nog niet in zicht is. Het oudste, met Maarten van Roozendaal, verscheen in 2003, een jaar voor de moord op Theo van Gogh, onder de bijna profetische kop ‘Een stad is een explosieve toestand’. In het jongste, uit november 2014, herbeleeft toenmalige burgemeester Job Cohen die historische dinsdag 2 november van de moord op Van Gogh in het licht van de uitspraken van deze spraakmakende criticus.

De herinneringen van de geïnterviewden beslaan een periode van bijna een eeuw oral history. Via de crisis en de Tweede Wereldoorlog, de wederopbouw, de twintigjarige stads-oorlog, 9/11 en de moord op Van Gogh wordt de war on terror en het huidige islamiseringsdebat bereikt. Een boek voor iedereen met hart voor Amsterdam en voor de open samenleving. Serge Markx (1964) groeide op in de Vondelparkbuurt. Hij studeerde geschiedenis en bestuurskunde aan de Universiteit van Amsterdam. In 2000 werd hij bedrijfsjournalist bij Stadsdeel Oud-West en de gemeente Amsterdam. Daarnaast publiceert hij in Ons Amsterdam.


Te bestellen door overmaking van €14,50 naar NL02ASNB0950422452 van René de Milliano te Alkmaar o.v.v. bestelnummer #618 en uw postcode + huisnummer.
Amsterdam algemeen